El Taller dels Sentits el formen persones sensibles, curioses i inquietes; professionals vinguts de formacions artístiques diverses, del marc de la psicologia, de la filosofia i del camp artterapèutic per convergir en aquest projecte comú que recús Art i Vida.
A principis dels noranta, finalitzats els estudis a l'escola d'Art i Disseny Eina de Barcelona i havent entrat amb contacte amb l'actualitat artística del moment, la Míriam es posa a reflexionar sobre com i què s'ensenya de l'Art i a elaborar tot un projecte pedagògic que acabarà agafant forma i que s'anomenarà "El Taller dels Sentits". En aquest petit espai comencen a passar coses... L'Art prem el botó de la memòria, de les emocions viscudes i ajuda a elaborar tot allò que deixa al descobert…
D'aquí vindrà la necessitat del Postgrau d'Expressió i Comunicació a la Pràctica Educativa per la Universitat de Barcelona i el Màster d'Artteràpia en la línia de Jean-Pierre Klein per la Universitat de Vic, fent el treball final de màster amb el col·lectiu d'Alcohòlics Anònims de Vilanova i la Geltrú. Dins el Taller dels Sentits, enceta el projecte pedagògic i de divulgació de les Arts Plàstiques a les escoles de Primària "Aprendre a Mirar un Quadre", que porta actualment en Víctor Malràs. La seva és una recerca inquieta, que busca ampliar i integrar coneixements d'altres llenguatges artístics, fet que l'ha dut a cursar clown amb l'Alain Vigneau, veu amb la Marta Gonzàlez i Víctor Turull o realitzar el cicle d'Arts del Cos, Educació, Salut i Comunitat a l'Escola Marabal amb Núria Banal i Àlvaro Prats. Aquest 2024 finalitza el màster d’ Artteràpia Gestalt a l’escola Hephaisto de Javier Melguizo.
En els últims anys, la seva experiència en l'àmbit artterapèutic es desenvolupa en dispositius individuals atenent infants, adolescents i adults, grups en contextos educatius, centres de dia per a la gent gran, grups d’adults cuidadors i a càrrec de menors amb TEA, així com formacions i acompanyaments al professorat, com ara els duts a terme a l'Escola d'Estiu del Penedès de Saifores.
... i amb tot, i per això, no ha deixat de pintar.El 2015 fa la primera exposició en solitari a la sala Ismes de Vilanova i la Geltrú anomenada "Estranyografies". El 2016 porta "La Flor dels Tigres" al Centre d'Art Contemporani La Sala de Vilanova i la Geltrú. Ha col·laborat en el projecte poètic "Immòbil Moviment" del poeta Jordi Condal. El 2018 presenta, a la Sala dels Trinitaris de Vilafranca del Penedès, l’exposició anomenda «Fer Nit». El seu darrer treball poètic, «Història a l’Oest del Japó», ha estat presentat el 2023 al centre d’Art Contemporani La Sala de la seva ciutat.
En Víctor Malràs inicia els seus estudis en Psicologia a la vegada que entra a formar part del Centre d'Esplai Drac Màgic com a monitor. Des d'aleshores, l'interès i la sensibilitat per la manera d'acompanyar la infància va anar creixent en el seu interior, formant-se a l'Escola Lliure El Sol (on actualment és formador) i, més tard, en Educació Viva al CAIEV. Paral·lelament, el seu itinerari artístic passa per diferents llenguatges, des de la plàstica al Taller dels Sentits fins a la dansa i el teatre, al llarg dels últims anys, en diferents escoles i espais (NunArt, Marabal, Alas, El Cuerpo de la Voz).
Tot aquest recorregut ha desembocat en la voluntat d'integrar tots aquests elements, materialitzant-se en una proposta d'Artteràpia. Per aquest motiu, va decidir cursar el Màster Integratiu en Artteràpia en la línia winnicottiana per la Universitat de Girona. En els últims anys, la seva experiència en l'àmbit artterapèutic es desenvolupa en dispositius individuals atenent infants i adolescents, com també grups en contextos educatius, centres de dia per a la gent gran, grups d’adults cuidadors i a càrrec de menors amb TEA, col·lectius d'empreses, dispositius d'atenció a violències de gènere, dispositius de salut mental, com també formacions i acompanyaments a professorat i a monitors i directors de lleure. En l'actualitat, continua el seu itinerari formatiu, ampliant perspectives i llenguatges, concretament cursant la formació avançada en Terapia Familiar Sistèmica a l'Escola de Teràpia Familiar de Sant Pau de Barcelona (ISBA).
Dins del Taller dels Sentits, és el responsable projecte pedagògic i de divulgació de les Arts Plàstiques "Aprendre a Mirar un Quadre”. També és iniciador dels tallers d’Artteràpia “Tots els Colors de l’Aire”, subvencionats per l’Ajuntament de Vilanova dins el PAE i realitzats entre el 2020 i 2023. A més a més, lidera els projectes externs del Taller, al SIAD de Vilafranca del Penedès i a l’Hospital de Dia de Salut Mental del Garraf (gestionat per Sant Joan de Déu), entre d’altres.
Sóc la Mariona, creadora del projecte PARRESIA i vaig néixer fa vint-i-sis hiverns. Estic graduada en Filosofia i porto una experiència d’anys al centre d’expressió i creació plàstica i Artteràpia Taller dels Sentits (Vilanova i la Geltrú), fent classes i acompanyant petits i adolescents en els seus processos expressius i creatius. Sóc artista d’art visual en actiu i he exposat en diverses ciutats i participat en festivals artístics. PARRESIA és el punt d’encontre entre dos dels meus mons més íntims: els confins il.lusionants del pensament i les entranyes vívides de l’art que, lluny de no entendre’s entre si, es necessiten constantment per donar-se sentit. La vida reclama ser transformada, necessita el pensament i, a la vegada, el pensament flotant ha d’abocar la seva capacitat transformadora a la vida. Pensar, per l’home,implica l’acte de dotar de sentit la seva existència al món. D’aquest bonic ball neix PARRESIA.
PARRESIA és un projecte filosòfic-pedagògic que té per objectiu la recerca i difusió de la Filosofia a través del coneixement actiu.
Anomenem coneixement actiu aquell que s’encarrega de difondre les idees fonamentals per fer-les servir com a motius de conducta en la nostra vida diària. Aquest coneixement no està deslligat de la vida i, per tant, és capaç de dirigir la intenció filosòfica al servei d’aquelles preguntes i/o reflexions que veritablement ens importen, aquelles que esdevenen urgents: les que inquieten, fan patir o sentim a prop.
Si es contempla la Filosofia des del coneixement actiu, així doncs, des del nostre present vital, som implicats en un procés de pensament en el qual les idees filosòfiques que tenim a l’abast ja no són entitats abstractes que sobrevolen la realitat, i l’estudi de la Història de la Filosofia i els seus grans sistemes recuperen el seu sentit, perquè el sentit es retorna cada cop que el pensem de nou i s’inauguren camins impensats. Si ens preguntem quines situacions ens han fet sentir feliços, oferirem molts exemples; en canvi, si ens preguntem directament què és la felicitat, tindrem més dificultats.
Així doncs, és important retornar la Filosofia a la seva original vitalitat, la de la «Parresia»: la capacitat d’expressar la vida que ens mou des de l’actitud d’aquell qui pensa, parla i actua lligat als seus propis raonaments. D’aquesta manera, aprenem a valorar la pròpia mirada de les coses i el respecte per la mirada dels altres, tot aprenent, alhora, a comprometre’ns amb el nostre dir i formar-nos com a subjecte de conducta.